Okořeňte svůj život - využijte léčivých vlastností koření

Okořeňte svůj život - využijte léčivých vlastností koření

Patříte mezi milovníky kořeněného jídla nebo si vystačíte při vaření s klasikou v podobě soli a pepře? Inspirujte se cestou koření, která trvala tisíce let a vedla nejen přes zemi, vzduch, ale také oceány. Věděli jste, že v minulosti nebylo koření tak dostupné, jak je tomu dnes?

Pohled do historie

Věděli jste, že první zmínky o koření se datují k období 4000 let před naším letopočtem? Už v této době obsahují recepty nejrůznější koření, mezi které patří například kmín, koriandr, skořice nebo šafrán. Své místo nejen v kuchyni, ale i v lékařství získává také sušená máta, pelyněk nebo třeba hořčice. Pro někoho je ideálním kořením pouze pepř a sůl, ale tyto dvě komodity byly v minulosti také vysoce ceněné. Sůl se v minulosti používala ve směnném obchodě, ale také pro delší uchování potravin.

Jak to vnímáme dnes

V dnešní době naše cesta vede do obchodu, kde si každý z nás pohodlně koupí téměř všechny druhy koření, bez ohledu na to, z jakého světadílu nebo vzdálené země pochází. Pokud se však zamyslíme nad tím, že v minulosti nebyly veškeré potraviny a suroviny na přípravu pokrmů tak dostupné, jako dnes, možná za dnešní možnosti poděkujete.

Trnitá cesta koření

Ve středověku patřilo koření například jako jedno z nejluxusnějších a nejváženějších svatebních darů. Nevěsta, která dostala věno v podobě koření, byla opravdu vysoce ceněná. Možná vás nepřekvapí, že v minulosti tekla kvůli nejrůznějším druhům ochucovadel také krev. Vedly se války nejen o místa, kde koření rostlo, ale také přímo o konkrétní komodity. Válka se tak například vedla o muškátový oříšek nebo hřebíček.

Léčivé vlastnosti

Koření bylo ceněné kvůli možnostem jeho použití, ať už při úchově potravin nebo jejich dochucení. Následně byl dbán důraz také na léčivé vlastnosti koření. Sušily se bylinky, objevovaly nové recepty a postupy, jak účinně bojovat s mnohými neduhy.

Současnost

V současné době se nám dostávají na stůl mezinárodní pokrmy, ve kterých konkrétní koření ani nedokážeme rozpoznat. I dnes je cesta koření mnohdy složitá, ale díky modernizaci technologií, je vše rychlejší a dostupnější. Velkým pomocníkem pro zpracování koření a přepravu sypkých materiálů je například potrubní přeprava. Potrubní přepravní systém umožňuje efektivní manipulaci s kořením. Navíc zaručuje dostupnost koření ve většině obchodů, supermarketů i u soukromých prodejců. Sušené bylinky a místní koření pak můžete koupit také přímo u farmářů nebo si jej vypěstovat doma sami.

Publikováno: 18. 05. 2022

Kategorie: Zajímavosti a trendy

Autor: administrator