Koření, bylinky, čaje. Co nás v létě ochladí?
Obsah článku:
Horké léto konečně na pár dní přišlo a sním i potřeba se ochladit. U bazénu a se zmrzlinou v ruce to jde skoro samo, někdy ale musíme sáhnout i po jiných možnostech.
Chladí i zahřejí
Různé druhy bylin, koření a čajů mají různé účinky. Některé jsou hřejivé, jako třeba skořice, chilli, zázvor, pepř nebo lípa. Po těch sáhneme raději v zimě, když se potřebujeme zahřát. V létě naopak dáme přednost těm, které mají ochlazující efekt. Máta, ibišek, květy bezinky, citronová tráva a citrus obecně na nás působí chladivě, je tak ideální s nimi okořenit jídlo nebo si připravit studený nápoj. I obyčejný čaj doplněný o pár lístků máty a vychlazený v ledničce chutná úplně jinak, než kdyby byl horký. Obecně se říká, že zrovna čaje bychom měli pít spíše vlažné, že nejvíce zaženou žízeň, trocha osvěžení a pár kostek ledu ale určitě neublíží. Některé směsi, koření i čajů, už můžeme koupit hotové a nebo si umíchat svou vlastní.Efektivní výroba
Tak, jak se s bylinkami i kořením učí pracovat stále více lidí a vracíme se k receptům našich babiček, stoupá i spotřeba koření nejen u nás, ale v celém světě. Mnoho firem tak zůstává stát před otázkou, jak zefektivnit zpracování, balení i expedici. Je téměř nemyslitelné, aby se vše zvládlo jen lidskou prací, pomoci tak musí i stroje. Jedním z prvních kroků efektivní výroby bývá modernizace výrobních hal, do kterých se zavedou i potrubní systémy pro přepravu sypkých směsí, kterými čaj, byliny i koření jsou. Za zlomek času, než by se palety a pytle převozily z místa na místo, jsou tyto suroviny potrubím přepraveny k mixovacím nebo balícím linkám. V halách se většinou zpracovává několik druhů surovin, přeprava potrubím tak zvyšuje bezpečnost a šetří práci. K efektivnějšímu zpracovávání, míchání směsí v přesném poměru nebo doplňování dalších sypkých surovin do původního základu pomáhají i automatizované sypače a poloautomatické pásy. Léto ještě zdaleka nekončí a občas se přižene bouřka nebo se prudce ochladí. Vzpomeňte si pak na sílu bylinek a koření a jejich účinky, nenechte se zaskočit náhlým chladem a dopřejte si horký čaj se skořicí nebo kardamomem. A až zase vysvitne sluníčko, můžete se opět osvěžit třeba mátou.Publikováno: 11. 08. 2020
Kategorie: Zajímavosti a trendy