Jaké víno je nejlepší? To, jaké vám chutná!

Jaké víno je nejlepší? To, jaké vám chutná!

Optimálně vyvážený nápoj, který zmnohonásobí požitek jídla a dodá mu správou jiskru a šarm. Ale také přispěje k dobré náladě. To je víno. Také si tu a tam s oblibou dáte skleničku? Pokud ano, tak rozhodně nejste sami. Máloco totiž dokáže vytvořit tak příjemnou atmosféru jako dobré víno. Pokud víme, jak na něj. Podle čeho ale ten, kdo neměl tu čest narodit se v nějaké slavné vinařské oblasti, dobré víno pozná? Takovým rodným listem a občankou zároveň je viněta neboli etiketa s údaji o charakteru vína, ať již se týkají jeho zařazení, roku výroby, cukernatosti atd.

Červené, nebo bílé?

Běžný konzument si víno vybírá podle jeho chuti. Upřednostňujete červené, bílé, růžové, šumivé, nebo sladké? Zřejmě odpovíte, jak kdy. Zatímco dlouhé zimní večery často trávíme ve společnosti sklenky červeného, k létu snad přímo patří víno bílé. K oslavám šumivé a do dezertů sladké portské.

Párování vína s jídlem

Dalším parametrem, jímž se často při výběru vína řídíme, je druh pokrmu, k němuž ho chceme popíjet. Bílá vína jsou obecně vhodná k bílým masům a rybám, červená skvěle doplňují masa červená. Skvělou kombinací je například Steak a Pinot Noir (Rulandské modré). Stejně jako grilovaná ryba a Sauvignon Blanc či Chardonay, nemyslíte?

Vinný šperk – víno archivní

Speciální kapitolou jsou archivní vína. Spolu s počasím, způsobem pěstování a věkem vinného keříku kvalitu vína ovlivňuje i umění vinaře, který musí svou úrodu pečlivě hlídat a ošetřovat, jinak velké víno nevytvoří. Víno získává na kvalitě také stárnutím – ale pouze to, které už kvalitní bylo. Pro milovníka vína je tedy důležité umět si vybrat druhy, které se dají uchovávat. Skvostem je například archivní víno 1983. 80. léta minulého století obecně stála u zrodu skutečně výtečných ročníkových vín, která snesou srovnání s excelentními ročníky z šedesátých let.

Publikováno: 25. 03. 2022

Kategorie: Zajímavosti a trendy

Autor: administrator