Víno z Gruzie získává na popularitě

Ve stinných údolích Zakavkazska se pěstuje vinná réva a vyrábí víno nejméně osm tisíc let. Vinařská tradice je vskutku dlouhá, a dokonce je vetkána do gruzínské národní identity. V následujících řádcích vám prozradíme, čím je víno z Gruzie specifické.

Ve své podstatě se víno vyrábí v celé zemi, přičemž nejznámější oblastí je bezpochyby Kachetie rozdělující se na dva mikroregiony Kvareli a Telavi. Stejně tak narazíte na výtečné polosladké víno v oblastech jako Imereti, Kartli, Svanetie, Kvemo Svanetie a Abcházie.

I v současné době se stále používá pro výrobu tradiční gruzínská metoda, která využívá hliněné nádoby ve tvaru vejce známé také pod názvem qvevri. Jedná se o techniku, která je dokonce zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Jak velký je gruzínský trh s vínem?

Co se týče objemu produkce hroznů, tak je v bývalých sovětských státech Gruzie hned po Moldavsku na druhé příčce. Gruzínská vína byla v zemích bývalého Sovětského svazu velice oblíbená.

Čím se gruzínské hrozny odlišují od ostatních?

Gruzie je charakteristická svými klimatickými podmínkami. I samotná půda má specifické vlastnosti, a tak je naprosto vhodná pro pěstování vinné révy. Extrémní počasí je v zemi neobvyklé, takže léta jsou vesměs slunečná, zimy zase mírné a bez mrazů. V kavkazských horách jsou navíc i četné přírodní prameny stékající do údolí.

Pokud byste chtěli tradiční červené suché víno z Gruzie, rozhodně neprohloupíte. V zemi se sice pěstuje více než čtyři stovky druhů vinné révy, ovšem pro komerční výrobu se využívá pouze 38 z nich.

Podívejte se do nabídky e-shopu Vinazgruzie.cz, kde najdete vína sladká, suchá, polosuchá, polosladká, šumivá, oranžová a podobně. Ochutnejte něco nového. Gruzínské víno je trochu něco jiného než italské či francouzské.

Publikováno: 03. 05. 2023

Kategorie: Zajímavosti a trendy

Autor: Tereza Novotná